Programma zaterdag 1 mei 2010

Locatie Kloosterkerk
Uitvoerenden Jan Hage orgelconcert met video presentatie

Programma Integrale orgelwerken van Jéhan Alain I

Verdeeld over 2 concerten speelt Jan Hage alle orgelwerken van Jéhan Alain.
Vandaag is het eerste concert. Op zaterdag 5 juni wordt deze reeks afgesloten.

Programma 1 mei:

Jan Hage

1. Fantasmagorie (1935)
2. Première Fantasie (1933)
3. Andante (1935)
4. Chant donné (1932)
5. De Jules Lemaître (1935)
6. Deuxième Fantasie (1936)
7. Le Jardin suspendu (1934)
8. Variations sur Lucis Creator (1932)
9. Verset-Choral (1931)
10. Choral Cistercien. Pour une élévation (1934)
11. Climat (1932)
12. Petite Pièce (1932)
13. Monodie (1938)
14. Suite pour orgue (1934-35)
- Introduction et variations
- Scherzo
- Choral
15. Grave (1932)
16. Lamento (1934)
17. Postlude pour l'office de Complies (1929)
18. Litanies (1937)

Klik hier voor de toelichting op het programma.

Jéhan Alain (1911-1940)
Jéhan Alain sneuvelde in 1940 op 29-jarige leeftijd. Hij had in korte tijd kans gezien een oeuvre te componeren waarvan het belangrijkste deel voor orgel bestemd is. Hij gaat andere wegen dan de meeste van zijn Franse collega's die in de symfonische traditie componeerden en komt tot een zeer persoonlijke mix van mystiek, exotiek en vitaliteit. Zijn orgelwerken behoren tot het standaardrepertoire maar missen nog niets van hun frisse,spontane èn ontroerende originaliteit Verdeeld over twee concerten is zijn gehele orgelwerk te horen, van de beroemde ‘Litanies' en de indrukwekkende ‘Trois Danses' tot de korte werkjes die hij op verloren momenten op papier zette.

Alle orgelwerken van Jéhan Alain zijn te vinden op wikipedia. Klik hier voor een overzicht. Klik hier voor een verdere levensbeschrijving op wikipedia.

Jan Hage volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers), Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht.Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury". Hij won eerste prijzen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers. Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- tv- en cd-opnames. Als componist schreef hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Jan Hage werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag. In 2006 ontving hij de Médaille d'argent van Société Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Hij is artistiek adviseur van de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en organiseert in die hoedanigheid de pauzeconcerten.

Dit programma is ook in PDF-formaat beschikbaar.