Geen lunch, maar een Russische organist in de pauze

Door Dominique Snip
Voor menig Hagenaar betekent de lunchpauze een hapje gaan eten. Voor enkelen betekent de pauze aanschuiven in de Kloosterkerk voor een half uur durend pauzeconcert. Op 15 juli wordt de doorgaans rustige middagpauze opgeluisterd met orgelmuziek van de Russische Margarita Schablowskaja.
Komend uit een muzikale familie begon Margarita Schablowskaja al vroeg met het bespelen van instrumenten. Op 8-jarige leeftijd gaf zij haar eerste concert. Margarita Schablowskaja heeft vele orgelconcoursen en muziekdiploma's op haar naam staan. Reden voor de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk om de ervaren muzikante te boeken voor een pauzeconcert. Jan Hage, zelf organist in de kerk, is verantwoordelijk voor de pauzeconcerten. Op de vraag of Hagenaars speciaal voor haar naar de Kloosterkerk zullen komen, zegt hij glimlachend ‘nee' . "Meestal is het een in- en uitloop van mensen uit de omgeving. Het is een bepaalde kern die komt. Maar er zijn ook mensen elders uit de stad" , vertelt Jan Hage. De concerten zijn elke eerste, derde en vijfde woensdag van de maand. " We hebben meestal muziek van kleine ensembles. Er staan trio's, kwartetten of solisten op het programma. Meestal dragen ze zelf aan wat ze willen spelen.
De muziek die de hoge ruimten van de Kloosterkerk dan vult, is breed toegankelijk. Het is klassieke muziek die het repertoire domineert. Zo ook de uitvoering van Schablowskaja. Zij belooft stukken van Johann Sebastian Bach en Wolfgang Amadeus Mozart ten gehore te brengen. Aan de concerten liggen geen christelijke waarden ten grondslag. " Er moest iets met de ruimte gedaan worden. Het heeft niets met de kerk zelf te maken", vertelt Jan Hage. " Het is 25 jaar geleden wel anders geweest, weet hij. Ook werden de concerten destijds gecombineerd met lezingen en gezagsdragers. Die combinatie bleek geen succesformule, waardoor de lezingen zijn geschrapt". Ondertussen zijn verschillende musici langs geweest. De concerten zijn voor hen het uitgelezen moment om ervaring op te doen. Daarnaast staan ook regelmatig ervaren spelers op de planken. Zoals de bekende Haagse organist Aarnoud de Groen, die op 5 augustus zijn opwachting maakt.
De toegang van de pauzeconcerten is gratis. Wel wordt na afloop een collecte gehouden. " Musici krijgen doorgaans niet veel uitbetaald. De subsidie en de collectes geven ons de mogelijkheid muzikanten als Margarita Schablowskaja te betalen" aldus Jan Hage.
Den Haag Centraal (vrijdag 10 juli 2009)